7Qi Essentials: Qi 3 - Ego / Overtuigingen
Wat je echt moet weten over de werking van jouw overtuigingen (Qi-3) en hoe andere Qi van invloed zijn op jouw overtuigingen.
Onderwerpen:
1. Wat is je Ego?
- Overtuigingen, "bevriezen" van jouw veranderlijke werkelijkheid
- Helpende en belemmerende overtuigingen
- Normen en waarden
- Ego en (non)dualiteit
- Het leven is keuzes maken
- Spiritueel ego
2. Energetische betekenissen/ functies
- Materialiseren
- Angst- & Onzekerheidsreductie / controle
- Groepsgevoel ("belonging")
- Communicatie basis
3. Symbolische betekenissen/ functies Ego Qi
4. Verstoring van ego & blokkade
- Overmatige Ego-energie
- Zwakke Ego-energie
- Onevenwichtige Ego-energie
5. Therapie
- Algemene therapie vormen
- Integratieve therapie
1. Wat is Ego?
Overtuigingen, het "bevriezen" van de tijdelijke veranderende werkelijkheid
- Ego is jouw zelfbeeld en jouw beeld van de wereld om jou heen. Jouw overtuigingen, jouw subjectieve werkelijkheid. Alles achter “ik ben ....” of “de wereld om me heen is ....” is ego. Je illusionaire visie over onveranderlijke dingen of overtuigingen. Maar verandering de enige constante is in het leven!
- Maar we zijn niet wat we geloven te zijn. We zijn niet wat we bezitten, doen of wat anderen van ons zeggen. We hebben gevoelens, we hebben overtuigingen, gedachten, we hebben een lichaam, we hebben emoties, maar we zijn niet wat we denken of voelen. We zijn zelfs ons lichaam niet. We kunnen ons lichaam observeren. We zijn ons ervan bewust dat we een lichaam hebben. Maar we zijn of hebben meer dan dat. Je lichaam verandert voortdurend. Het kleine kind dat je in de spiegel zag is heel anders dan het lichaam dat je nu ziet.
- We gebruiken de term Ego soms met een negatieve connotatie (verwijzend naar koppigheid of hoogmoed van sommige mensen). Maar zonder Ego zou je niet bestaan op planeet aarde. Het is de 'versmeltende' (klonterende, stollende) kracht (energie) die je lichaam (materiële Qi) en ziel (spirituele Qi) heeft gevormd.
- In een Ego-gerichte maatschappij speelt angst, macht en materialisme (het hebben van dingen) een belangrijke rol. De focus is "Ik versus de ander" (in plaats van Ik en de ander samen).
- Ook jouw 'bevroren' overtuigingen van anderen zijn jouw ego. Jouw oordelen en veroordelingen zijn een projectie van jouw ego over anderen. Niet per definitie waar (is die vervelende manager thuis ook zo? of kunnen personen veranderen?).
- Uiteindelijk zul je ontdekken dat je gewoon (zelfbewust 'zijn') 'bent'. Alles wat we achter “Ik ben ....” zetten, is een keuze. Is iets wat we kiezen om te doen of waarmee we ons identificeren. Maar het is geen waarheid als zodanig. Ik ben een timmerman. Misschien heb je de vaardigheden, maar je had ook een ander beroep kunnen kiezen. Ik ben gelukkig of ongelukkig. Nou, altijd? Ik ben superieur. Altijd? Ego veroorzaakt self-fulfilling prophecy's zodra je het woordje als, want of dus ... erachter zet. Ik ben arm want.... Ik heb te weinig liefde gehad dus ..... Je gaat jouw gedrag afstemmen op jouw overtuiging waardoor je het in stand houdt.
"Overtuigingen (ego) zijn hulpmiddelen die ons helpen om de wereld te begrijpen en ermee om te gaan.
Helpende en belemmerende overtuigingen
- Ego kan zowel heel nuttig als disfunctioneel zijn. Zodra we ego beoordelen (als goed of slecht) projecteren we Ego op Ego (omdat we normen gebruiken om 'iets' te waarderen). Overtuigingen kunnen je helpen, maar kunnen ook jouw levensgeluk (of dat van anderen) in de weg staan. Dat noemen we resp. helpende of belemmerende overtuigingen.
- Uiteindelijk zijn liefde gebaseerde overtuigingen (bijv. overtuigingen rond delen, samen, respect, onvoorwaardelijkeid) helpend en angst gebaseerde overtuigingen (macht, status, geld, lust, luiheid) op langere termijn altijd belemmerend. (Angst om het te verliezen of feitelijk verlies).
- In zekere zin is iedere overtuiging belemmerend. Het belemmert jou op dat moment het goede van de alternatieve overtuiging te zien. En je belemmert jezelf als je destructieve overtuigingen hebt. Je bent versmolten met jouw overtuiging en dissocieerde van de alternatieve overtuiging. Integreren tussen jouw overtuiging en een alternatieve/tegenovergestelde overtuiging biedt meer mogelijkheden! (zie kopje dualiteit). Bijv. Overtuigingen kunnen je helpen om binnen een groep acceptatie te vinden maar tegelijkertijd belemmerend zijn om buiten die groep acceptatie te vinden.
- Het ontdekken van (je) ego kan leuk (en verrassend) zijn. Maar ook heel verwarrend en ongemakkelijk.
- Zodra je je (belemmerende) overtuigingen doorziet en loslaat, kun je je heel onzeker voelen. Ego gaf jou de illusie van controle. Als we dingen definiëren, hebben we een soort ankerpunt. Maar door de illusie te ontdekken, verdwijnt dit ankerpunt. Als ik niet ben wat ik dacht dat ik ben, wie of wat ben ik dan wel? Alles wat je vertrouwen en troost gaf lijkt eerst te verdwijnen.
- Bekende belemmerende overtuigingen zijn:
- Aannemen en verwisseling van 'ouder' en 'kind' rol: belerend naar anderen zijn of te veel verantwoordelijkheden nemen (ouder rol) of juist onzeker of altijd jezelf wegcijferen. Vaak springen we van de ene 'rol' in de andere. Terwijl opstellen als 'volwassene' (ieder heeft eigen verantwoordelijkheid en leerpunten) helpend kan zijn. Transactionele analyse helpt je dit te doorzien je je onderbewuste angsten die het veroorzaken aan te pakken.
- Drama driehoek gedrag: drie rollen vormen samen een 'drama' driehoek: slachtoffer, belerende, hulpverlener tegen wil en dank. Dit gedrag volgt op compenserende overtuigingen/co-dependantie (ik ben niet goed genoeg, ik moet de beste zijn om als mens gewaardeerd te worden, als ik niet help ben ik niet waardig genoeg) en vaak schieten we van ene rol in andere. Zie ook deze blog hierover: <stap gerust uit je drama driehoek>!
Normen en waarden
- Waarden zijn de idealen en principes die we belangrijk vinden (bijvoorbeeld eerlijkheid, respect, of zorgzaamheid). Normen zijn de concrete regels of verwachtingen die voortkomen uit die waarden (bijvoorbeeld "Je mag niet liegen" (komt voort uit de waarde eerlijkheid), "Je laat iemand uitspreken voordat je zelf praat" (komt voort uit de waarde respect), "Je helpt anderen in nood" (komt voort uit de waarde zorgzaamheid).
- Normen en waarden zijn ook overtuigingen. En meestal tijdelijk. Je opvattingen kunnen (tijdelijk) veranderen. Bijvoorbeeld met een leugentje voor bestwil, iemand onderbreken die te veel praat, of anderen in nood niet kunnen helpen door jouw situatie.
- Ze zijn jouw 'meetlat' om jouw waarnemingen mee te 'be-oordelen' of 'ver-oordelen'. En daarmee het tegenovergestelde van liefde die onvoorwaardelijk is.
- Zo lang een wetmatigheid opgaat, kan een norm zinvol zijn. (Bijvoorbeeld zwaartekracht overwinnen met bepaalde vorm/gewichtsnormen en kunnen vliegen!)
- Maar vaak vergissen we ons en blijkt een door ons opgeslagen 'waarheid' geen 'wetmatigheid' te zijn. Geld maakt niet per definitie gelukkig, evenals de 'ware' partner die je vond, het perfecte huis, of voldoende macht of vrijheid om je gang te kunnen gaan kunnen.
Ego en (non)dualiteit
- We leven in een wereld van tijd, ruimte en materie. Daar heerst de wet van dualiteit: Het geheel der tegengestelden. Zonder goed is er geen fout of kwaad en omgekeerd. Zonder leuk geen vervelend. Zonder lelijk geen mooi. Zonder arm geen rijk. Denk er maar eens rustig over na. Alles waar jij van denkt dat het bestaat heeft een tegengestelde!
- Lang geleden is daar het symbool van yin-yang voor bedacht. Dit symbool duidt zelfs dat in het ene ook het andere bestaat (het witte puntje in het zwart en omgekeerd). Een voorbeeld: iets kan lekker zijn maar er zit ook iets niet lekkers in (bijv. als je er maar heel veel of zelfs te veel van eet).
- Tijd: wat nu waar is hoeft dat morgen niet meer te zijn. Of wat gisteren waar was kan vandaag anders zijn. Jouw overtuigingen uit jouw kindertijd, adolescentie of werkende volwassene staat zijn vast (gedeeltelijk) anders dan die op late leeftijd.
- Ruimte: wat voor jou hier is kan voor iemand anders daar zijn. Zelfs het heelal dijt met meer snelheid dan het licht uit! Energie zijn golven die ook steeds veranderen.
- Materie: wat vandaag materieel bestaat kan morgen verdwenen zijn. Rijkdom en armoede kan verdwijnen (en je neemt het sowieso na je dood niet mee). Geliefden verdwijnen. Zelfs steden die duizenden jaren geleden bestonden zijn verdwenen. En iets subtieler: jouw woonplek verandert ook continue.
- Verandering is de enige constante in deze wereld. Alles verandert steeds en de mate waarin je om kunt gaan met verandering bepaalt in grote mate jouw levensgeluk!
- Nondualiteit is het idee dat alles in wezen één is en dat de ogenschijnlijke scheiding tussen het zelf en de wereld een illusie is. Alle energie hangt met elkaar samen dus in zekere zin ben je onderdeel van een groter geheel. Dat doorzien levert een andere staat van zijn op!
- Maar non-dualiteit is op deze aarde nauwelijks mogelijk (misschien in een staat van meditatie). Alhoewel nondualiteit altijd bestaat maak je doorgaans continue keuzes tussen dualiteiten, of je wisselt ze af, ook wel pulseren genoemd. Dat is wat je lichaam ook steeds doet. Continue evenwichten zoeken bij veranderende omstandigheden. En ook je lichaam wordt ziek als het evenwicht verstoord is.
Het leven is keuzes maken en reageren op de consequenties
- Het leven van je Ego bestaat uit keuzes maken (binnen duale keuzemogelijkheden op dat (!) moment of nuances daarvan). Niet kiezen is overigens ook een (impliciete) keuze!)
- Kiezen voor de ene kant betekent automatisch de andere kant negeren. We hebben de neiging om ons te identificeren met onze keuzes. We versmelten ermee of smelten erin samen. Het geheel blijven overzien levert meer keuze mogelijkheden op. Totdat we weer ontdekken dat wat wij dachten dat het geheel was toch weer een deel van een grote geheel blijkt.
- Door ons op het ene te focussen, onze aandacht er naartoe te brengen, worden we automatisch blind voor het andere alternatief. In het nu, terwijl we ervaren, kunnen we helderder waarnemen als we niet vastzitten aan de “verkeerde focus” van een overtuiging.
- Dingen integreren of vertrouwen dat we steeds de op dat moment beste keuzes kunnen maken geeft ruimte. We kunnen ruimer en vollediger observeren en de meeste keuzemogelijkheden hebben, als we erop vertrouwen dat we in elke situatie de wijsheid zullen hebben om te kiezen wat goed voor ons of anderen is. En niet kiezen is ook een (impliciete) keuze.
- Naarmate we leren, kunnen we onze keuzen veranderen. Er afstand van nemen en een andere keuze omarmen (erin versmelten). Zodra we leren integreren (bijv. door zelfvergeving, toegeven dat tijd en situatie andere keuzes kunnen veroorzaken) kunnen we verbonden beperkende overtuigingen (van trots, schaamte, schuld, slachtofferschap etc.) verwerken en loslaten.
- Het is angst die er meestal voor zorgt dat we vasthouden aan een keuze of overtuiging. Wat als ik deze overtuiging loslaat? Het ego is bang dat het dan oplost. (Lees “De kracht van Nu” van Eckhart Tolle). Maar in loslaten zit vaak juist een deel van jouw oplossing!
Spiritueel Ego
- Er is ook 'spiritueel ego'. Door te beweren dat je de 'ware wijsheid' hebt, zit je misschien vast in spiritueel beperkende overtuigingen dat jij anders of superieur bent, anderen ongelijk hebben, slachtoffer zijn van materialisme of macht.
- Je denkt dat je 'waarheid' kunt definiëren. Veel 'spiritueel-ego' geïnspireerde mensen communiceren en posten tegenwoordig hun wijsheid op internet. Omarm liefde, mediteer' of 'voordat ik het licht zag was ik ...'. In feite zeggen ze: 'Je bent niet ok zoals je bent, je moet je aan mijn waarden en overtuigingen aanpassen. Aan mijn kijk op spiritualiteit en liefde'. Dat gun 'ik' jou.
- Sommige 'spiritueel georiënteerde mensen' verwarren liefde, onvoorwaardelijkheid en spiritualiteit met imago. Bepaalde kleding dragen, yoga of meditatie lessen volgen, samenkomen met gelijkgezinden, veel over gevoel praten en bepaalde rituelen uitvoeren (bijvoorbeeld huggen, knuffelen of bepaald taalgebruik).
- Door oordelen uit te stellen of door niet te oordelen kun je beter en breder observeren! Het kan leuk zijn om goede raad te geven, maar je kunt ook kiezen om te luisteren naar wat mensen (of je eigen brein) zeggen en daden te observeren. Zijn deze echt gebaseerd op liefde (verbinden, onvoorwaardelijkheid) en compassie, of anders gemotiveerd? En hoe zit het met mijn eigen overtuigingen en gedrag?
- Ego is nu eenmaal een van de 7 menselijke vormen van energie. Een 'houvast' voor jouw brein om iets te kunnen duiden.
2. Energetische betekenissen/ functies
- Ego manifesteert (gedrag). Jouw angst gebaseerde overtuigingen zoals (de noodzaak voor) macht en invloed, hebzucht (bijv. kleding of een huis of al maar meer willen), behoeftigheid (aan anderen, dingen, situaties) maar ook jouw liefde gebaseerde overtuigingen zoals onvoorwaardelijkheid, delen, en goed voor je omgeving zijn zijn jouw 'werkelijkheid' en uitgangspunt voor jouw gedrag. Doordat jij je in de lijn met deze overtuigingen gaat gedragen neemt de kans toe dat anderen jou ook zo gaan zien en je in de lijn van jouw overtuigingen manifesteert.
- Ego materialiseert. Je kunt er materiële zaken mee definiëren en verwerven. Jouw gedrag kan resultaten opleveren (een gezond of ongezond lichaam, manier van kleden, een auto, huis, geld of zelfs jouw partner of 'vrienden' die zich aangetrokken voelen door jouw gedrag). Door (energie) te 'bezitten', ben je van invloed op de energie van anderen of afhankelijk van de energie van anderen.
- Daarnaast creëer je een fictieve waarheid, zodat je houvast krijgt in een chaotische energetische wereld die continue verandert. Als je iets beoordeelt als gezond of ongezond kun je er je gedrag op afstemmen. Als je iemand als aardig of medelevend benoemt, ontstaat er vertrouwen.
- Zodra je 'gelijkgestemden' benoemt, ontstaat groepsgevoel. Het gevoel ergens bij te horen of juist niet. Iemand met andere overtuigingen kan een fantastisch mens zijn, maar misschien kies je ervoor om deze persoon vanwege overtuigingen toch op afstand te houden.
- En uiteindelijk is het benoemen van dingen de basis om met elkaar te kunnen communiceren. Als je er met iemand anders over spreekt ontstaat een beeld. Taal en semiotiek is gebrekkig, maar geeft houvast om ideeën en overtuigingen met elkaar te delen.
3. Symbolische betekenissen/ functies
Het aantal mogelijke associaties met Ego is oneindig. Een aantal vaak gebruikte betekenissen:
- (zelf) Empowerment: in je kracht gaan staan, jezelf niet wegcijferen.
- Grenzen stellen: jezelf (ik) en de ander qua normen, waarden en overtuigingen definiëren, en daarmee grenzen benoemen. Maar ook kun je daarmee grenzen benoemen die voor jou essentieel zijn.
- Moed: “Moed is niet de afwezigheid van angst, maar het overwinnen ervan.” — Nelson Mandela. Ofwel, over overtuigingen (je eigen Ego) heen durven stappen.
- Invloed en macht: Zodra jouw omgeving jouw overtuigingen gelooft, of zelfs overneemt (of op je stemt als vertegenwoordiger) heb je invloed. Gevolg kan zijn dat je omgeving jou (toe)vertrouwt om gezag of autoriteit over anderen uit te oefenen (macht). En daarmee je invloed misschien zelfs verder te vergroten.
- Keuzes en Acceptatie: iedere overtuiging houdt een (duale) keuze in. Je kiest ervoor om jouw overtuiging te volgen.
- Over-empowerment: opscheppen, arrogantie of dingen zeggen of manifesteren die je anderen oplegt.
- Niet spiritueel zijn: in zekere zin is een overtuiging als keuze tussen dualiteiten het tegenovergestelde van onvoorwaardelijkheid en opgaan in het samen, groter geheel of zelfs het AL. In oneindige creativiteit en verscheidenheid.
- Realistisch zijn: concreet en aantoonbaar op basis van normen en waarden kan gezien worden als realistisch (dat betekent natuurlijk niet dat het ook feitelijk zo is).
4. Verstoring van ego: grenzeloosheid, zelf/ander gerichtheid (co dependentie) of blokkade
- Een 'verstoring' van Ego Qi-3 kan betekenen dat er sprake is van overmatige Ego-energie, een zwakke Ego-energie of een onevenwichtige Ego-energie.
- Een van de oorzaken is hechtingsproblematiek / -trauma. Door angstige ouders of juist sterk ego gedreven gedrag van ouders of onbetrouwbaar gedrag van ouders (afwisselend liefdevol en angstig/boos/agressief of afwezigheid) is een verkeerde 'opstelling' ontstaan: eigenheid (Ego) van het kind wordt niet of voorwaardelijk ontwikkeld. Een kind gedraagt zich als ouder, gaat pleasen of trekt zich juist terug. Daardoor wordt geen eigen authentieke identiteit opgebouwd of een compenserende identiteit.
- Andere oorzaken liggen in verstoringen van andere Qi: lichamelijke handicaps, emotie verstoring of trauma, overgevoeligheid of juist gevoels verstoring/verharding, piekeren, verstandelijke handicaps en geheugenproblematiek, zwakke bezieling of verstoring van inspiratie.
Overmatige Ego-energie:
- Trots, hebzucht, lust, woede, vraatzucht, jaloersheid of luiheid (de zogenaamde '7 zonden' zijn angstgedreven en verblinden liefde).
- Polariseren en uitsluiten van mensen/groepen. Dogma en veroordeling.
- Onverantwoordelijkheid en misbruik
- Egocentrisme egoïsme of narcisme
- Geldingsdrang, prestatie drang, of overmatig competitief gedrag.
- Theatraal gedrag
- Dwangmatig gedrag, verzameldrift, hamstergedrag, feeder
- Verslavingsproblematiek (onzekerheid of nare gevoelens en emoties onderdrukken)
- Obsessief gedrag
Zwakke Ego-energie
Let op: vaak wordt zwakke Ego-energie gemaskeerd door 'schijn-Ego' of 'compenserend-Ego': gedrag van 'overmatige Ego-energie' wordt getoond om de onzekerheid en angst van het feitelijke Ego te verbergen. Onder macht, autoritair gedrag, drama driehoek gedrag ('wijsneus' 'slachtoffer' of 'hulpverlenersdrang'), pesten, uitdagen, materialisme (bijv. dure kleding, dure reizen, grote auto) schuilt dan een heel onzeker persoon (qua identiteit). Er is weinig sprake van authentiek gedrag, en juist sprake van co-dependent gedrag vanuit onzekerheid over de eigen identiteit (overtuigingen, waarden & normen).
- Compenserend gedrag en co-dependentie (zelfbeeld afhankelijk van anderen: als ik .... dan mag ik er zijn/doe ik ertoe) & pleasen.
- Trots, hebzucht, lust, woede, vraatzucht, jaloersheid of luiheid (de zogenaamde '7 zonden' zijn angstgedreven) als compenserend gedrag.
- Onzekerheid
- Alter ego/tweede persoonlijkheid opzetten om innerlijke onzekerheid te verbloemen (bewust & onbewust maskeer gedrag)
- Anderen (bijv. op social media) proberen na te doen
- Onduidelijkheid over eigen normen en waarden
- Keuze problemen en niet weten wat je wilt
- Problemen met het stellen van (gezonde) grenzen.
- Angsten, angst gebaseerd gedrag.
- Jezelf wegcijferen, onwaardigheid of je vaak 'overgeven' aan.
- Vervreemding
- Gebrek aan (zelf)manifestatie
- Spiritueel materialisme of een vlucht in spiritualiteit of overgave aan religieus dogma.
Onevenwichtige Ego-Energie
- Afwisselend overmatig ego gedrag en zwak ego gedrag
- Verwarring en chaotisch gedrag
- Besluiteloosheid of zelf destructieve besluiten
5. Therapie
- Gelet op de grote diversiteit van verschijningsvormen van Ego-qi verstoring wordt onderstaand 'algemene therapie' en 'integratieve therapie (dualiteit overstijgen) opgesomd:
Algemene therapie:
- (cognitieve) Psychotherapie
- Transactionele (analyse) therapie en drama driehoek therapie
- Life coaching
Integratieve therapie
- Dualiteiten doorzien / The work (Byron Katie) / kernkwadranten (Ofman) / yin-yang denken / non-dualiteitsdenken
- Integratieve therapie (body-mind / 7Qi / integratieve psychotherapie
- Beta/Alpha wave therapie: hypnotherapie, EMDR/Associatieve therapie
- Indirect: alle therapie t.b.v. andere Qi kan Ego-Qi beïnvloeden, bijv. trauma therapie.
Je ego 'gezond' houden:
- Reizen (letterlijk afstand nemen en alternatieve culturen ervaren),
- Lezen van biografieën en patronen in geschiedenis,
- Teamsport,
- Meditatie
- Kijken van documentaires, en
- Vooral Q-4 'werk' zoals compassie gericht werk/vrijwilligers werk kan herijking van Ego-Qi bevorderen.
- In Oosterse filosofie is 'dienstbaarheid' een helpende overtuiging. Maar let op: de keuze om dit (zo nu en dan) te doen is wat anders dan je overgeven aan een 'guru'!!
MEDISCHE DISCLAIMER: De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en is niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies. Individuen moeten altijd hun zorgverlener of therapeut raadplegen voordat ze suggesties die op deze website worden gedaan, toepassen. Elke toepassing van het materiaal op deze website is naar eigen goeddunken van de lezer en valt uitsluitend onder zijn of haar verantwoordelijkheid en risico. De auteur van deze website kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor enig verlies, claim of schade voortvloeiend uit het gebruik of misbruik van de gedane suggesties, het niet opvolgen van medisch advies of voor enig materiaal van deze site gepubliceerd op websites van derden of andere media.
COPYRIGHT (c): alle informatie op deze site mag alleen worden gekopieerd met verwijzing naar deze site als bron en met vermelding van medische disclaimer. Zonder bronvermelding is kopiëren niet toegestaan. Er wordt geen aansprakelijkheid aanvaard voor het gebruik van informatie.
AI GEBRUIK: Robots.txt: AI-generatoren mogen de informatie op deze site alleen gebruiken met verwijzing naar deze site https://www.7qicoaching.com. Dit geldt ook wanneer de informatie wordt gecombineerd met andere informatie. De informatie mag niet worden gecombineerd of verwerkt in onethische, discriminerende of seksueel getinte artikelen. Interpretaties zijn niet toegestaan en medische disclaimer moet worden vermeld.