life coach amsterdam

Blog: Inspiratie vinden

Inspiratie, hoe doe je dat

Openstaan voor nieuwe ingevingen, weten hoe je dat invult, en het nog doen ook.

Wat is inspiratie (en een spiritueel dan)?

Bij het woord “spiritueel” gaan de haren bij menigeen overeind staan. Dat komt mogelijk omdat we dit woord vaak verwarren met “religieus” zijn. Of bezig met dingen die ons verstand te boven gaan. Maar meestal als ik een cliënt vertel dat je geïnspireerd kunt raken, en dat het woord inspiratie is afgeleid van spiritueel, ontstaat er vaak belangstelling. In mijn idee is een spiritueel iemand gewoon iemand die zich laat inspireren of wordt geïnspireerd. Dat kan op vele manieren. En dat is mogelijk voor iedereen die daarvoor open kan en wil staan. Niet enkel religieuzen of 'hippies' maar zelfs zakelijk! (Het is niet voor niets dat bedrijven als Apple of Daimler ook mindfulness inzetten bij creativiteit sessies). 

Als we op Wikipedia kijken zien we een opsomming van “goddelijke inspiratie, muzikale inspiratie, een idee, of medische inspiratie (inademen). In de kunsten kunnen we ook vaker geïnspireerd raken om iets te schilderen bijvoorbeeld.

We leven in een tijd waar ratio (logisch verstand) hoog in het vaandel staat. Ook in een tijd waarin we willen voldoen aan normen en waarden die onze omgeving ons stelt. Maar er is meer dan dat. Het is niet voor niets dat iemand als Albert Einstein, toch niet de domste, stelt dat werkelijke vernieuwing enkel voortkomt uit inspiratie. En vele beroemde wetenschappers met hem! Vele beroemde componisten met hem. Vele beroemdheden. Ofwel inspirerende mensen!

Iedere werkelijke innovatieve uitvinding, ieder echt vernieuwend idee of ontwerp komt voort uit inspiratie. Met je verstand kun je redeneren. Plannen, rangschikken of controleren. Maar echt iets innovatiefs of werkelijk creatiefs bedenken of doen komt voort uit inspiratie. Je kunt besluiten dat je dit allemaal maar woeha/kumbaja hippie gebeuren vindt (een overtuiging) of je afvragen waarom door de eeuwen heen, en nu nog, vele mensen hier bewust aandacht aan besteden.

Mijn persoonlijk motto is altijd integreren (en niet dissociëren). Dus niet het een of het ander. Maar het een en het ander, naar gelang het nuttig of zinvol ervaren kan worden. Durf eens te verkennen wat jij met inspiratie zou kunnen. Je "hoeft" er niets mee, maar misschien kun je er of wil je er iets mee. En misschien niet altijd maar soms wel en soms niet. Of tot in bepaalde mate. 

Waar komt die inspiratie vandaan?

Wetenschappelijk wordt wel gezegd uit je onderbewustzijn. Maar mijn vraag zou dan zijn: hoe komt het in je onderbewustzijn? Alles is energie (ook je verstandsprikkels). Iets heeft zich in jouw onderbewustzijn genesteld. Hoe weten we niet precies. (weten is ook verstandelijk overigens).

Misschien is dit ‘willen weten’ wel angst gerelateerd. Wat gebeurt er met jou als je iets niet weet? Maar alles willen 'weten' is echt een onnodige beperking in deze tijd. Al eeuwen wordt inspiratie bewust gezocht. Maar je kunt inspiratie niet 'bedenken'. Wel kunnen er gedachten uit voort komen.

Een paar voorbeelden van wat je niet kunt ‘weten’:

Een ruimte in een gebouw kan goed of minder goed ‘voelen’. Als je voor het gebouw staat weet je niet welke ruimte dat is. Pas nadat je door het gebouw loopt en een ruimte betreed ontdek je dit. Het kan ook zijn dat je in bepaalde ruimtes binnen een gebouw meer of opgewekter ideeën krijgt. Of zelfs je lichaam kan er op reageren. Bepaale ruimtes geven je kippenvel of maken je juist relaxt. Het gaat over ervaren. En uitdrukken is moeilijk. Wat is precies de ‘energie’ die jij ervaart ergens? Alles is energie. En energie kan ‘beredeneerd’ worden maar ook op vele manieren opgewekt en ‘vertaald’ worden in ideeën, vorm, beweging etc.

Bij een persoon (of sollicitant) kun je intuïtief aanvoelen dat je deze persoon mag of dat er iets aan de hand is. Binnen een fractie van een seconde. Dat kan een vooroordeel zijn. Maar vaak blijken je eerste onbewuste ingevingen toch meer waarheid te bevatten dan je kon vermoeden. 

Jouw "willen" kan gedreven worden door anderen, of je eigen energieën; jouw eigen "7Qi". Inspiratie is er gewoon een van.

Binnen 7Qi onderscheiden we 7 energieën die allemaal invloed op elkaar uitoefenen. Spirit (of inspiratie) is er een van. Inspiratie kan dus van invloed zijn op je lichaam, emoties, overtuigingen, gevoelens, gedachten en je bezieling/uniciteit. (zie plaatje rechts).

Soms voelen we bijvoorbeeld dat we dingen moeten of willen. We willen het dan, omdat het goed voelt, of om een vervelend gevoel kwijt te raken. Maar het kan een plotseling gevoel zijn. Niet altijd verbonden met een gedachte. Een gevoel kan door inspiratie ontstaan.

Of we krijgen plotseling overtuigingen dat we iets moeten of willen doen. Dat kan verbonden zijn met overtuigingen die we bij ons dragen. “Dat moet echt vandaag”, “Dat wil de belastingdienst”, “dat heb ik zo geleerd”, “zo ben ik nu eenmaal”, “Er moet toch brood op de plank" maar ook een spontane ingeving zijn.

Het kan ook zijn dat je lichamelijk iets wilt, waar komt dat plotselinge pijntje of die behoefte ineens vandaan. Of volstrekt onverwacht wordt je emotioneel. Dit kan vanuit inspiratie ontstaan.

Meestal werkt inspiratie via je onderbewustzijn. Hier treffen we ook veel beeldtaal en symboliek aan.  Die kan er 'latent' aanwezig geweest zijn of spontaan maar wel onbewust opgeslagen zijn. Door een trigger (bijvoorbeeld inspiratie) wordt dit geactiveerd. Zodra het in je opkomt en je er betekenis aan geeft wordt je 'inspiratie' zichtbaar dus. 

Inspiratie kan verfrissend werken. Iets extra’s brengen naast je bestaande gedachten of overtuigingen. Een nieuwe oplossing of een nieuwe richting openbaren. Of iets (bijv. kunst) creëren.  Inspiratie kun je niet leren. Maar je kunt je er wel bewust van worden, en deze extra dimensie gebruiken in je leven

Je hebt een plotselinge visie, beeld of idee opgevat om iets te doen. Soms voelt het als druk, of als een dwingende missie “Vraag me niet waarom, maar ik voelde nu eenmaal dat ik dit echt moest doen”. Maar soms kan het ook verlichtend, opluchtend, zingevend en echt motiverend zijn. “Ineens wist ik het, dit is het!”. Over die inspiratie heb ik het bij inspiratie coaching.

Hoe raak je geïnspireerd?

Je niet richten op denken, ego (overtuigingen), emoties of gevoelens, lichaam maar je ‘overgeven’ of je bewust zijn van je ‘stille’ observator. Je bent niet je lichaam. Je hebt een lichaam. Je bent niet je gedachte, overtuiging, emotie of gevoel maar je hebt ze. Vind de ruimte van ‘dat’ wat ze observeren kan. Zelf adviseer ik wel eens "stel je voor dat je vanuit het hoekje tegen het plafond van de ruimte waarin je bent naar jezelf kijkt. Je observeert deze persoon. Alleen al door dat bewust te gaan toepassen kun je bewustzijn voor gedachten en gevoelens ontwikkelen. Je leert er steeds beter naar kijken ipv ermee te versmelten. En je kunt de aandacht ook beter loslaten van bijv. gedachten of gevoelens. 

Via je onderbewustzijn kan inspiratie zich openbaren (maar ook bijv. via herstel van een ziekte). Door de eeuwen heen zijn hiervoor in diverse culturen ‘instrumenten’ voor bedacht. Ik som er een aantal op:

> Meditatie of ademwerk
> Je helden in beeld brengen (wie is voor jou inspirerend, en waarom?)
> Vormen maken of schilderen/tekenen
Bijvoorbeeld:
o tekenen en interpreteren (hierop is creatieve therapie gebaseerd)
o een of enkele vision board(s) maken
> Geluiden maken, (mantra’s) zingen of neuriën of geluiden beluisteren.
Bijvoorbeeld:
o Mantra's zingen
o Zelfde liedjes herhaald zingen
o Voor jou bijzondere muziek of ontspannende muziek luisteren
o klankschaal gebruik
> Energetische plekken bezoeken.
Bijvoorbeeld
o natuur
o musea
o tempels, kerken of andere bijzondere plekken.
> Energetische materialen gebruiken
Bijvoorbeeld:
o Geur ervaringen ondergaan en/of aanbrengen op huid: essentiële oliën
o Edelstenen en mineralen in je omgeving hebben
o Dragen van mala kettingen (tijdens yoga of meditatie)
o Rituelen uitvoeren en relikwieën in je omgeving hebben (wordt ook religieus toegepast)
> Gebaren (bijv. mudra’s) maken, posities aannemen of bewegen (bijv. dansen).
> Sjamanen, psychics of een medium bezoeken
> Lucide dromen of hypnose
> Vol verlangen wensen en visualiseren en/of bidden (wordt ook religieus toegepast).

Hoe werkt inspiratie coaching?

Bij inspiratie coaching leer je technieken om de kans op inspiratie te vergroten. En je leert hoe je inspiratie een plek in je leven kunt geven.

Het begint met de aandacht voor je gedachten, overtuigingen, lichaam, emoties en gevoelens bewust even te leren verminderen. Door te accepteren dat ze er zijn maar niet altijd aandacht behoeven. En door innerlijke veiligheid en zelfvertrouwen te stimuleren. Durven open staan voor nieuwe dingen en inspiratie is voor menigeen al een stap. Je focust bewust even op andere energie, middels een van genoemde methoden.

Bij inspiratie coaching leer je vervolgens enkele van deze methoden praktisch te doen. Een onderdeel is vaak het 'interpreteren van je helden' en dat je enkele vision boards opstelt voor bepaalde doelgebieden wat we samen bespreken.

Ook krijg je tips en uitleg over andere mogelijkheden. Net waar jij zelf voor open wilt en durft (te) staan. Meditatie technieken, natuur wandelingen of "ochtend douche" ingevingen samen evalueren, toelichtingen op gem-stone gebruik, symbolen leren interpreteren, of ontdekken van jouw persoonlijke rituelen (die goed voelen voor jou).

Vervolgens leer je om inspiratie te vertalen naar praktische mogelijkheden voor jou. We maken samen afwegingen en/of prioriteren (fantasy-feasibility). 

Mocht het iets zijn waar je vervolgens echt invulling aan wilt geven dan bekijken we samen hoe je dat kunt waarmaken. Dat kunnen stappen zijn voor een betere relatie, invulling geven aan creativiteit, of een businessplan voor iets waar jij je boterham mee wilt gaan verdienen.

Maar het kan ook dat je door je inspiratie coaching gewoon geleerd hebt dat inspiratie ook een bron van levensgeluk kan zijn. Die je thuis of zelfs bewust op je werk kunt aanboren. 

Geïnteresseerd geraakt naar aanleiding van deze blog?

Een inspiratie coaching traject bij 7Qi Praktijk voor Coaching kent 3 tot 7 sessies.

Neem nu contact op of plan zelf een afspraak voor een intake gesprek.

7Qi praktijk voor coaching producten mogelijk interessant voor jou:


life coach amsterdam
relatie mediation
stress en burnout begeleiding
inspiratie coaching
7Qi flow programma
zakelijke coaching 7Qi
7Qi coaching licentie
spirituality meets science voordracht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *